13 Haziran, 2005

Çin Böreği


Kesinlikle yapmanızı tavsiye edeceğim farklı bir börek. Mükemmel bi lezzeti var, bence tabi.. Tarifi eşimin teyzesinden almıştım, O da bir tv programında seyretmiş, hatırlayamıyoruz hatırlayan olursa ekleriz... Deneme fırsatım olduğu ilk anda yapacağım demiştim ve yaptım. Vakit gece yarısı idi, o nedenle biraz maceralı geçti...


Çin Böreği
Malzeme:
  • 1 kg yufka,

  • 3 büyük kuru soğan,

  • Kıyma, ( ben tombulca bi portakal kadar kullandım evdeki mevcut kıymadan ),

  • 1 çay bardağı ince bulgur (minik çay bardağı ile, bide anadolu tipi var aman haaa o fazla gelir az eksikçe kullanırsınız, )

  • 1 su bardağı dövülmüş ve hırpalanmış ceviz yada fındık, oda hırpalanmış olacak,

  • Tuz, karabiber,

  • Galeta unu.


  • Yoğurtlu Karışımın Malzemesi:
  • 9 çay bardağı yoğurt,

  • 1 çay bardağı sıvı yağ.


  • Yoğurtlu karışımın Hazırlanışı:
    Ben malzemeyi azar azar karıştırıp öyle yaptım. Yani; 3 çay bardağı yoğurt, 1 çaybardağı sıvı yağ. İyice çırptım ve her yufkaya sürüşümden önce yine iyice çırptım. Bitince yeniden yaptım oda bitince yeniden. Malzeme yerinede toplamını yazdım ama yufka sayısı ve bol sürme oranına göre ölçü değişebilir...

    İçin Hazırlanışı:
    En önce bulguru üzerine çıkacak kadar kaynar su ile ıslatıp tombişleşmeye bıraktım.Kıymayı teflon tencere yada tavada iyice pişirdim. Bir başka tencereye yağ koyup ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar iyice kavurdum. Şöööyle kısık ayarda, kapağını da kapadım, sık sıkta karıştırdım, öle öle pembeleştiler. Soğanlara pişirdiğimiz kıymayı ekleyip biraz daha kavuralım ve ıslattığımız tombiş bulguru da ekleyelim. Yine bir miktar kavuralım. Sonra içine dövülmüş ceviz yada fındık ( asıl tarifte ceviz kullanılmış, benim aldığım kaynak ise fındık kullanmış bende öyle tattığım için fındık kullandım ) ekleyip kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberi de ekle ve “tamam artık, yeter bu kadar!” dediğinizde ocaktan alın. Ve başka bi kaba koyup soğutun. ( tencerede soğumasını beklerseniz o hooo o çok beklersiniz, hadi hadi tembellik etmeyin bulaşmasın diye, yıkarsınız bişey olmaaaz ) Bulaşmasından korktuğumuz kaba düzgünce serip kaç yufkamız varsa o kadar eşit parçaya bölün. Soğuyunca böreğimize kullanmak üzere yufkamızın yakın civarına taşıyın. Hani yufkamız kaç tane ise ona göre bölmüştük ya, o böldüğümüzü de 6 ya bölelim. Çünkü her bir yufkayı 6 eşit şerite böleceğiz ve bu böldüğümüz kıymalı içten bir bir her yufaya yerleştireceğiz... Şimdi geçelim yufkaların başınaaa...



    Böreğin Hazırlanışı:
    Resim 1: Bütün bir yufkayı uzun şeritler halinde 6’ya bölün.

    Resim 2: Evimizde yemek için kullandığımız kaşıklardan biri ile yoğurtlu karışımdan şeritlerden en beğendiğimizin üzerine bol miktarda sürmek üzere dökelim.

    Resim 3: Her yerine kolayca bulaşsın diye yumurta sürme fırçası ( bi işe yaradı ) ile heryerine yayın.

    Resim 4: Şeritin iki ucunu ortada birleştirmek kaydiyle katlayın. Ve üzerine yine yoğurtlu karışımdan sürün. Uc kısmına kıymalı içten koyun.

    Resim 5: Sigara böreği gibi kenarlarını içe katlayın.

    Resim 6: Ve yine sigara böreği gibi güzeeelce sarın..

    Resim 7: Yüzü koyun tepsiye dizin ( katlı yeri alta gelecek şekilde ). Üzerine hiçbirşey sürmeksizin galeta unu serpin.

    Resim 8: Sonra da naarr gibi kızartın.... Pardon! Daha sonra önceden ısıttığımız fırında fırınına göre uygun derecede pişirin.

    Pişirme Ayarları:

    Fırınınız mini ise 200, turbo ise 250, davul fırın ise olabildiğince ısı derecelerinden fırınınıza uyanı seçin ve o ısıda pişirin. Eğer fırınınız mini ise almanız gereken önlemlerden biri de; yakmamak için azami dikkat sarfedin, kesinlikle gece yarısı yapmayın, uyuya kalırsanız ve sizi o saatte kimse uyandıramaz... Yok! İlla o saatte yapma niyetiniz varsa, ya fırınınızın veya cep telefonunuzun yada evde bulunan alarmlı saatinizin yada hepsinin birden alarmlarını birer dakika aralıkla çalma suretiyle ayarlayınız ) Nasıl olsa alarmı ayarladımdiye koltuğa geçip uyuma pozisyonunu sakın almayın o alamlarıda duyamayabilirsiniz. Bu kadar önlemi aldıktan sonra zaten börek pişer ve siz onu gecenin o saatinde tatmak istemezsiniz. Çünkü sıcaktır ağzımız yanar, o anda tadını alamayabiliriz daha kötüsü ertesi günümüzü de yanık bir ağızla perişan ederiz. Soğumasını da bekleyemeyiz çünkü uykumuz vardır, en iyisi sabaha kadar sabredip tadına öyle bakalım (selametimiz açısından ).

    24 yorum:

    Rengarenk dantel dedi ki...

    görünüşü gibi tadıda çok güze özlem mutlaka dene.

    Adsız dedi ki...

    ben nazlinin kardesi esra.tarifteki borek gercekten guzel,tadina bakmis biri olarak bu yorumu yapiyorum.ablamin anlatis tarzi borekten cok daha guzel.normalde bu tur yemek tariflerini okurken sikilirim.tek eglenerek tarif okudugum site burasi.TEBRIKLER.bu arada cok degerli bir insansin benim icin.

    Rengarenk dantel dedi ki...

    Böreğide tarifini anlatışımıda beğenmene sevindim (mecbursun zaten, beğenmeseydin olacaklardan ben sorumlu olmayacaktım ) yorumunun en sonu beni etkiledi gerçekten. hani şu tek eğlenerek tarif okuduğum yer demişin ya orası sağol cicim. şaka biyana asıl etkilendiğim " çok değerli bir insansın benim için " diye beyan ettiğin kısımdır. sen ve diğer kardeşlerim hepeiniz benim için çok değerlisiniz. sizi çok seviyom ben....

    pınar dedi ki...

    tarifi anlatışın çok hoşuma gitti nazlı. ilk evlendiğimde yengem bize gelmiş ve bu börekten bol bol yaparak dipfrizime atmıştı. misafir gelince pişiriveririsin diye. ben hiç yapmadım ama yedim. lezzetli bir börek.
    ellerine sağlık.

    Adsız dedi ki...

    Nazlı harika görünüyo börekler, zaten kıymalı olması bile yeter benim için ...eline sağlık

    Meral dedi ki...

    Nazlı siteni bi açtım yanlışlıkla yemek sitelerine mi tıkladım diye baktım inan.
    Çok güzel görünüyor gerçekten de ellerine sağlık. Ben de biraz değişik şekliyle bu börekten yapıyorum. Çok güzel oluyor.

    Nilüfer dedi ki...

    Çok güzel görünüyorlar en kısa zamanda deneyeceğim

    pınar dedi ki...

    beni linklerine eklemişsin. çok sevindim. teşekkür ederim nazlı.

    Rengarenk dantel dedi ki...

    RİCA EDERİM CANIM, NE DEMEK KARDEŞİMİ EKLEMEYECEMDE KİMİ EKLEYECEM

    Rengarenk dantel dedi ki...

    denemek lazım bilememkibeyaz et kuysan ama o da kokar fosur fosur boş ver et koymadan nasıl olur bilememki mantar olabilir belki yeşil mercimek olabilir. bunlar sadece görüş, denenmiş değil. denemem gerek ancak o zamn kesin öneride buluna bilirim. şöööyle bol fındık veya ceviz koruz. bende kırmızı et severim yani siz neden sevmiyonuz ki yaa.

    Adsız dedi ki...

    merhaba millet.gene ben havva.ablamin oyle guzel oluyo boyle guzel oluyo demesine bakmayin.bir kere yedim ve omrum boyuncada asla bir daha agzima koymam diyorum:)))))))allah1m oneydi oyle.bu arada abla sana cooooook kizdim.niye dedigini duyar gibiyim''SENI EKLEMICEMDE KIMI EKLICEM DEMISSIN HANI PINARA'ulan sana verdigim emeklere yaz1klar olsun.az sallamamiztim seni bebekken:)))))pinarcim sakin sen alinma sana asla kizmam.nede olsa KARDESINIM :))))

    Rengarenk dantel dedi ki...

    sana yapıp getirende kabahat. pınarın bi blogu var seninde olsun senide ekliim ne kıskanıyon? bu arada doğru çok emeğin var ben 5 yaşımda iken sen 2 buçuk aylıktın azmı emeğin geçti bende, inkar edemem yanii.sildim kız seni hem benim senden daha ii bi kız kardeşim oldu sen çık aramızdan. senin yerine pınarı koydum. yolun açık olsun cicim. daha fazla bulaşma bana. tek ablan benmiyim canım git esra ablana sataş birazda ufffff!

    Rengarenk dantel dedi ki...

    çok önemli bir sebebi varmış. önceki yorumda denemeden önerdiklerim varya onları bi deneyelim bakalım nasıl olacak bizde öyle yeriz diimii.?

    pınar dedi ki...

    sevgili nazlının kardeşi sana da bir blog yapalım ya. bence çok eğlenceli bir blog olur. nazlı da ben de senin blogun linkini veririz hem. kardeş kardeş geçiniriz. olmaz mı?

    Tuhfe dedi ki...

    Merhaba, ben de bir kaç kez bu börekten yapmıştım gerçekten güzel bir tarif, ellerinize sağlık. Ancak adı çin böreği değildi sanırım.
    Çünkü ben yıllardır adını çin böreği sanıp yediğim böreği araştırdım, aslında "endonez" böreğiymiş. Hatta siteye ilk gün Çin böreği diye yazmıştım daha sonra tarif endonezlerinki ile aynı olduğu için değiştirdim ve bu tarif tavuk ile yapılıyor.

    nagice dedi ki...

    çok güze görünüyor.bunları yapıpta kilolardan şikayet etmiyelim...

    Adsız dedi ki...

    Nazlı kaç gündür nerelerdesin canım merak ettim seni her sabah bakıyorum sitene ...

    Adsız dedi ki...

    nazlı ben çin böreğinin soya kıyması ve pirinçle yapıldığını biliyorum.sen galiba tarifi değiştirdin.ama eminim böyle de çok güzel olacaktır. bu arada nerelerdesin sesin soluğun çıkmıyor. yoksa sen de aslı hanım gibi sürpriz hazırlığında mısın?

    Rengarenk dantel dedi ki...

    ahh nerde süprizler falan. bu sıra temizlik yapıyorum geceleri evde. bu nedenlede çok uykusuzum hasta gibiydim kaç gündür ondan pek sesim çıkmadı. malum yorgunlukta var. yaa böreğin adını değişecem ensonunda. ay napiim ne ad koyayım acaba kimse kabul etmiyo çin böreği olduğunu. canım çinler yanlız 1 çeşit börekmi yiyo canım. bunuda yapıyolar belki :)))

    Adsız dedi ki...

    Hımmmm karnım acıktı :) Hemen yapıcaz annemle :)

    Adsız dedi ki...

    Selam nazlicigim,sen istersen gel buna yalanci icli kofte.Sen herken fikrini soylesin diye bu yorumu eklemedinmi?Birak herkes ne derse desin.

    Adsız dedi ki...

    Herkese selam, biraz geç kaldım sanırım ama bu tarif çin böreği değil. Hayatımın son beş yılını çin yemeklerine adadım. Çinlilerin pek kıyma ve bulgurla işi olmuyor. Çin böreğinde havuç, soğan, lahana ve soya filizi bulunuyor. Ama bu da değişik bi börek olsa gerek.

    Rengarenk dantel dedi ki...

    bence beğenirsin... çok farklı. bende senin gibi düşünüyordum bulgur un ne işi var burda diye. ama şimdi sana hemen dene tarif edemem tadını diyorum...

    Adsız dedi ki...

    Cok lezzetli gorunuyorlar. Insanin okurken agzi sulaniyor.

    Ellerinize saglik.